Z Wiednia do Szybowic, czyli krótka historia piszingera
W podprudnickich Szybowicach lokalnym specjałem jest SZYBOWIAK – torcik z wafli przekładany masą. Ten słodki deser jest wariacją wymyślonego pod koniec XIX w. PISZINGERA – wiedeńskiego przysmaku, który zyskał ogromną popularność w Austro-Węgrzech, w tym w Galicji. Dziś pragniemy przypomnieć ten nieco zapomniany smakołyk posiadający ciekawą historię i niezliczone wersje smakowe.
Zapraszamy do Muzeum Ziemi Prudnickiej przy ul. Bolesława Chrobrego 5 na kulinarno-historyczną pogawędkę i warsztaty połączone z degustacją SZYBOWIAKA.
Wstęp wolny!
Organizatorzy:
- Sołectwo Szybowice
- Stowarzyszenie Odnowy Wsi Szybowice „SZYBOWIAK”
- Muzeum Ziemi Prudnickiej
Wydarzenie realizowane jest w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, które w 2023 r. odbywają się pod hasłem „Żywe dziedzictwo – tradycje od pokoleń”.
Opublikowano 2023-09-17 , 16:00:00 Autor: mwisniewski