Rozstrzygnięcie konkursów na „Najlepszą potrawę regionalną” i na „Najciekawsze stoisko wystawowe”

Opublikowano 05.06.2023 , 12:26:06 Autor: wioleta-kosek

Zakończyła się 24. Wystawa Twórców Ludowych i Rzemiosła Artystycznego Pogranicza Polsko-Czeskiego.
Podczas zakończenia tradycją już stało się nagrodzenie uczestników w organizowanych podczas Wystawy konkursach. Przedstawiamy laureatów:

KONKURS NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ:

w kategorii „wyroby piekarnicze i cukiernicze”
I miejsce: Hanna Sikora za ciasto „Stefanka”
Wyróżnienie: Elżbieta Rinke za powidła z rabarbaru

w kategorii „Dania gotowe (w tym: mięsne, mączne, zupy i inne)”
I miejsce: Maria Żmija-Glombik za mielonkę wieprzową ze słoika
Wyróżnienie: Wiesław Pytel za gałki gryczane z farszem z kaczki

w kategorii „napoje alkoholowe i bezalkoholowe (nalewki, wino, piwo)
I miejsce: Małgorzata Goch za octy naturalne
Wyróżnienie: Zbigniew Goch za wino z owoców

Dodatkowe wyróżnienie dla Martyny Tabaki za syrop z pędów i nalewkę.

KONKURS NA NAJCIEKAWSZE STOISKO WYSTAWOWE:
I miejsce: Beata Mokiejewska-Rogasik – przędzenie i tkanie wełny
Wyróżnienie: Pracownia Witrażowa Marek Chojnacki
Wyróżnienie: Marzena i Arkadiusz Dziarmagowie – rękodzieło artystyczne

Dodatkowo Grzegorz Zawiślak – Burmistrz Prudnika uhonorował Dyplomami Uznania i drobnymi upominkami wystawców z Ziemi Prudnickiej, którzy przez wiele lat, często od początku istnienia Wystawy, promują i pielęgnują twórczość ludową, a swoją obecnością zaszczycają nas w każdym roku. Są to:
– Maria Balicka
– Halina Frankiewicz
– Maria Galert
– Teresa Pachacz
– Irena Piętak
– Józefa Szpytko
– Jerzy Skowroński


Serdecznie gratulujemy wygranych!