• PL
  • DE

Wyszukaj w serwisie

Zapisz się do newslettera

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania newslettera. Zostałem/am poinformowany/a o dobrowolności podania danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest Miasto i Gmina Prudnik.

Stanowisko Burmistrza ws. wyborów prezydenckich

W czwartek 2 kwietnia postanowiłem napisać do Pani Magdaleny Pietrzak, Szefowej Krajowego Biura Wyborczego i przedstawić swoje stanowisko odnośnie możliwości przeprowadzenia procesu wyborczego.

Nie wyobrażam sobie przeprowadzenia wyborów w formie tradycyjnej, jak i korespondencyjnej na terenie gminy Prudnik.

Mieszkańcy naszej gminy w sposób odpowiedzialny podchodzą do obecnej sytuacji i stosują się do wszystkich ograniczeń. Jako włodarz gminy obawiam się, że organizacja wyborów zniweczy cały wysiłek ostatnich tygodni w powstrzymywanie rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2.

Tak, jak napisałem w liście: stoję na stanowisku, że zdrowie i życie mieszkańców gminy Prudnik jest najważniejsze, dlatego apeluję o przełożenie daty wyborów na okres, w którym będzie możliwe ich bezpieczne przeprowadzenie.

Poniżej cała treść listu:

Prudnik, 02.04.2020

Szanowna Pani Magdalena Pietrzak

Szef Krajowego Biura Wyborczego

W związku z pandemią wirusa SARS-CoV-2 informuję, że w obecnej sytuacji niemożliwe będzie przeprowadzanie w sposób bezpieczny dla mieszkańców gminy Prudnik wyborów na Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, w dniu 10 maja 2020 roku. W naszej gminie na czas wyborów powoływanych jest 27 obwodów do głosowania, w których swój głos może oddać prawie 22 tysiące uprawnionych do głosowania wyborców. Do obsługi wyborów angażowaliśmy do tej pory ponad 300 członków obwodowych komisji wyborczych i pracowników Urzędu Miejskiego w Prudniku.

W przestrzeni medialnej pojawił się pomysł głosowania korespondencyjnego, które mimo iż wydaje się bezpieczniejszym sposobem przeprowadzenia wyborów, to jednak spowoduje znaczne zaangażowanie pracowników Poczty Polskiej i Urzędu Miejskiego w Prudniku, a także sprawi, że mieszkańcy będą musieli opuścić swoje domu i z oddanym w kopercie głosem udać się do najbliższej skrzynki lub punktu pocztowego. Rodzi to uzasadnione obawy tworzenia się kolejek i tym samym zwiększenia ryzyka przenoszenia się wirusa.

Stoję na stanowisku, że zdrowie i życie mieszkańców jest najważniejsze, dlatego apeluję o przełożenie daty wyborów na okres, w którym będzie możliwe ich  bezpieczne przeprowadzenie.